Holanďania očakávajú "fialovú koalíciu" liberálov a sociálnych demokratov

13.09.2012 Celý región

Amsterdam/Brusel 13. septembra (TASR) - Súčasný holandský premiér Mark Rutte, ktorého liberálna Strana slobody a demokracie (VVD) získala v stredajších predčasných voľbách najviac hlasov, bude ako víťaz volieb poverený zostavovaním novej vlády. Podľa odborníkov pôjde zrejme o "fialovú koalíciu," keďže Rutte môže zostaviť vládu so sociálnodemokratickou, ale proeurópsky orientovanou Stranou práce (PvdA).

"Drahí priatelia liberáli, nikdy v dejinách VVD nebola naša strana taká silná," uviedol dnes ráno Rutte v kruhu svojich straníckych kolegov, keď už bol jasné, že liberáli obsadia 41 mandátov v 150-člennom parlamente. V posledných voľbách, v roku 2010, získali o desať kresiel menej.

V tesnom volebnom súboji sa liberálom podarilo poraziť sociálnych demokratov, keď PvdA na čele s Diederikom Samsomom získala iba 39 kresiel. O deväť viac než pred dvoma rokmi, ale na víťazstvo to nestačilo.

Podľa holandskej legislatívy je zostavovaním novej vlády poverený líder víťaznej strany.

Aj napriek niektorým politickým rozporom medzi dvoma najväčšími víťazmi volieb - najmä na tému prísnej rozpočtovej politiky - sú obe strany jasne proeurópsky zamerané a vďaka získaniu parlamentnej väčšiny budú najbližších týždňoch hľadať čo najschodnejšiu cestu k sebe, za účelom vytvorenia nového vládneho kabinetu.

Pre holandských voličov by takáto vládna koalícia nebola prekvapením, pretože krajina "fialovú koalíciu" zloženú z liberálov a labouristov už zažila, v období 1994-2002.

Najväčším sklamaním sú výsledky volieb pre pravicovú protieurópsky zameranú Stranu slobody Geerta Wildersa. Jeho strana so ziskom 15 mandátov vo voľbách najviac prepadla. Wilders, ktorý sa opustením koaličnej vlády s Ruttem postaral o predčasné voľby, prišiel o deväť kresiel v parlamente.

Rovnaký počet mandátov, 15, dosiahla aj euroskeptická Socialistická strana charizmatického Emila Roemera. Pre socialistov je to rovnaký stav ako pred dvoma rokmi, ale zároveň sklamanie, lebo ešte pred dvoma týždňami prieskumy verejnej mienky určovali Roemera za možného víťaza volieb.
 

Vyberte región